ELEKTRO GREEN Bt.

 

MENÜ

Bizonyára már sokan találkoztak az E85-ös üzemanyaggal a sajtóban, vagy akár benzinkúton is. Mivel energiahordozóról van szó, komoly gazdasági érdekek kapcsolódnak hozzá, ezért jót és rosszat is hallhatunk. Pár éve még megváltóként emlegették a bioetanolt, de mára potenciális piaci résztvevővé válva sok vita kiváltója. Vannak, akik a Föld megmentőjét, vannak, akik elpusztítóját látják benne. Az igazság, mint általában, most is középúton van. A bioetanol nem világmegváltó, de számos előnyös tulajdonsága mellett működő és elérhető hajtóanyag, amellyel kiválthatjuk a fosszilis energiahordozók egy részét. Magyarország üzemanyagimport-függősége az etanolgyártással csökkenthető lenne. A környezet és a gazdaság érdekében fontos, hogy mindig a területi sajátosságokhoz igazítsuk a termelést, és hogy a gyártási folyamatoknál a legkorszerűbb eljárásokkal dolgozzák fel a bioalapanyagot.

Véleményünk szerint a környezetbarát energiafelhasználás minden változatát - köztük a bioüzemanyagokat is - mértékletesen, egymással összehangolva támogatni kell a tisztább környezet reményében.


Mit jelent az E85? Az E85 szabványos alkoholbázisú üzemanyag, átlagosan 85% bioetanol és 15% benzin keverékéből áll. Szabvány írja elő az összetételét, amely a fent említett összetevőkön kívül számos adalékanyagot is meghatároz, például korróziógátlót is. A szabvány 70-86 százalékban írja elő az E85 alkohol tartalmát. Magyarországon létezik nyári, illetve magasabb benzintartalmú téli E85 is.

 

Megeszi az E85 a benzincsöveket? Ez gyakori kérdés, és valószínűleg tévesen az etil-alkohol és a metil-alkohol felcserélése áll a háttérben. Míg az utóbbi speciális üzemanyagrendszert igényel, az etanol nem olyan agresszív anyag. Amelyik autóiparban használatos üzemanyag-vezeték ellenáll a benzinnek, az az alkoholnak is ellenáll. A régi Zsigulik gyári benzincsöve is könnyedén megbirkózik az alkohollal. Ennek ellenére akadhatnak kivételek, ezért az átalakított autók üzemanyagvezetékeit alkalmanként ellenőrizni kell. Csak érdekességképpen: a Ford gyárhoz közel álló tuningműhelynek, az M-Sportnak az N csoportos Fiesta ST-hez kiadott E85-ös kiegészítő kitje is mindössze 4 nagyobb injektorból és egy átprogramozott komputerből áll. Vagyis minden más a széria benzines autó tartozéka.

 

Káros az E85 a motor működésére? A tapasztalatok szerint az etanolos működés semmilyen kárt nem tesz a motorban. Mivel az alkohol kenése rosszabb, mint a benziné, ezért az üzemanyagellátó-rendszert jobban igénybe veheti, de a motor működésének semmiben sem árt.Jelenleg egyébként semmiféle olyan meghibásodással nem találkoztunk, mely az E85 használatára vezethető vissza!!!!! Előnyös tulajdonsága, hogy a hidegebb égés miatt az átalakított járművek kevésbé melegszenek.

 

Kevésbé környezetszennyező? A bioetanol évente megújuló növényekből előállított üzemanyag, ezért semleges az üvegház-hatásra. A növények növekedése közben szén-dioxidot kötnek meg, így a feldolgozott üzemanyag elégetésekor felszabaduló szén-dioxid (CO2) a használat során kiegyenlítődik. Vagyis a bioetanolos autóknak - szemben a fosszilis energiát használó járművekkel - nincs hozzáadott szén-dioxid-szennyezésük.

 

Hidegben rosszabbul indul az etanolos autó? Igen, az alkohol hidegben nehezebben ég, vagyis az etanolos autók nehezebben indulhatnak. A hidegindítási problémák miatt került 15% benzin az alkoholba. A korszerű, utólag beépíthető etanolátalakító elektronikák rendelkeznek hidegindítási programmal, vagyis hidegben a megfelelő szenzorok jelei alapján dúsítják a keveréket, így megkönnyítik az indítást.

 

Csak autót lehet átalakítani? Természetesen nem. A motorkerékpártól kezdve a jetskiig minden benzinüzemű járművet.

Asztali nézet